maanantai 9. marraskuuta 2009

Leipomisterapiaa

Meikäläisen rentoutumiskeinojen kärkipäähän sijoittuu ehdottomasti leipominen. Kandin täyteisen viikon keskellä pidin vapaaillan, jonka aikana leipaisin Kynsilaukkasämpylöitä.

Tämmöisia niistä tuli:



Ohjeen otin S-ketjun Ruokamaailmasta ja muokkailin sitä vähän oman kaapin antimien mukaan.

Kynsilaukkasämpylät:
(12kpl)
3 dl vesi
25g hiiva (itse tein kyllä kuivahiivalla)
1tl suola
2rkl öljy
2 valkosipulin kynttä
3dl neljänviljän hiutalieta (käytin kauraa, neljänviljan puuro on pahaa)
n. 4dl vehnajäuhoja (tai sämpyläjauhoja osa)

Päälle:
kananmunaa ja auringonkukansiemeniä

Hiiva liotetaan kädenlämpöiseen veteen (tosin kuivahiiva sekoitetaan jauhoihin paketin ohjeen mukaan). Lisätään suola ja öljy. Sitten murkatut valkosipulit. Lisätään hiutaleet ja jauhot vähitellen. Alustetaan hyvin. Annetaan kohota kaksinkertaiseksi. Tämän jälkeen vaivataan taikina ja leivotaan sämpylöiksi. Jälleen kohotentaan kaksinkertaiseksi. Sitten voitelu ja siemennys :). Sämpylät uuniin, 225 astetta ja n. 12 min uunin keskitasossa. (meidän uunilla meni kyllä pidempään)


Lauantaina päätin uskaltautua leivän tekoon. Ukkeli on jo pitkään hinkunut myslileipää. Internetin ihmeellisestä maailmasta löytyikin sopivan oloinen ohje.
Leipä onnistui yli odotusten. Se kypsyi! (saavutus meidän uunilla, tosin pidin sitä puoli tuntia paistoajan jälkeen jälkilämmössä) Ja se maistui hyvältä. Toinen leipä matkusti sunnuntaina isälle "kakuksi".

Tässä kuva tuloksesta.


Ohje löytyi tällä kertaa Pirkan sivuilta.
Laitoin ohjeeseen vähän vähemmän siirappia (sekä taikinaan että veteen).
Äidiltä tuli jo tilaus joulua varten. :)

3 kommenttia:

  1. Nam Nam! Näitä pitää ehkä joskus itsekin kokeilla. :) On mukava leipoa omat leipänsä...

    VastaaPoista
  2. Juu, meikäläinen leipoo nykyään säästösyistä melkein kaikki meidän leivät. Ruisleipää en vielä ole uskaltanut lähteä testaamaan. Ehkä joulunaikaan, kun ei ole kiirusta. :o)

    VastaaPoista